Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] białka mleka: 3.5 g / h białko grochu: 3.4 g / h (globuliny + albuminy) białko jaja (ugotowane) 2.9 g / h ; była to mieszanka 25 g protein pochodzące z 200 g białek i 1 żółtka, białko grochu (21.45 g w porcji): 2.4 g / h białko z jaj, surowe: 1.4 g / h ; była to mieszanka 25 g protein pochodzące z 200 g białek i 1 żółtka. Jak to zrobiono? [...]
[...] zgonu lub zawału mięśnia sercowego u pacjentów skierowanych do koronarografii. A więc osoby zagrożone chorobą sercowo-naczyniową powinny ograniczyć spożycie cholesterolu i żółtka jaja. Jakby tego było mało, niektórzy naukowcy przekonują, iż jajka wywołują cukrzycę, mimo iż w wielu badaniach wcale tego nie stwierdzono: „W randomizowanym [...]
[...] Kolor skorupki jajka nie ma znaczenia, jeżeli chodzi o jakość i jego wartość odżywczą, ale mówić może nam, jakiej rasy jest kura, która dane jajko zniosła. Natomiast kolor żółtka zależny jest od tego, jaką paszą karmiona jest kura. Jeśli żółtko jest jaśniejsze, oznacza to, że kura karmiona jest paszą z przewagą pszenicy, natomiast jak żółtko [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
[...] sposób stymuluje anabolizm mięśni w porównaniu z pokarmami bogatymi w białko. Komentarz autora Tak, leucyna pojawiała się we krwi szybciej, gdy jedzono samo białko jaja, bez żółtka, ale sam pojedynczy, kluczowy aminokwas nie powodował zwiększonego wzrostu muskulatury. Naukowcy sądzą, że żółtko zawiera różne niebiałkowe składniki, które mogą mieć [...]
[...] do mięsa, można wykorzystać też młynek do kawy, albo blender. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, a formę wykładamy papierem do pieczenia. W misce ubijamy żółtka z cukrem kokosowym, dodajemy mak i dokładnie, mieszamy. Dodajemy mąkę migdałową oraz cynamon, ponownie mieszamy i odstawiamy na bok. Białka ubijamy na sztywną pianę, [...]
Powoli wdrażasz się w nową rolę, uczysz opieki nad dzieckiem i z pewnością co jakiś czas pojawia się myśl - "jak tutaj wrócić do swojej formy sprzed ciąży". Powinniśmy powiedzieć, żebyś dała sobie czas, cieszyła się chwilami spędzonymi z maluszkiem, że wszystko w swoim czasie... Jednak wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli [...]
Żeby zdrowo jeść, nie trzeba wcale wielkich wyrzeczeń, wysiłku czy nawet specjalistycznej wiedzy. Łatwo jest wzbogacić swoją dietę o odżywcze produkty. Należy uwzględnić warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze itp. Wszystkie te produkty są łatwo dostępne, a i świadomość społeczeństwa jest na tyle duża, że nie jest to wcale takie [...]
[...] o smaku truskawkowym bez cukru 200g jagód/malin//jeżyn ok. 300ml ciepłej wody Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać słodzik, żółtka - dalej ubijać. Mąki, odżywkę i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy jajecznej, cały czas miksując. Blachę wysmarować olejem kokosowym, przelać ciasto i piec [...]
Wedlug mnie najlepszym naturalnym zrodlem bialka sa jajka- wystarczy zjesc 6 jajek aby pokryc niemal w 100% calodzienne zapotrzebowanie na bialko. Wypicie natomiast 4 l mleka to nie lada sztuka- najgorsze ze mozna sobie zrujnowac zoladek, o cukrach prostych i tluszczu (pije tylko 2%) nie wspomne , bo jestem raczej chudy. No wiec, skupmy sie na [...]
w jaki sposob nalezy gotowac zolta aby byly one sypkie i mialy bladozolty kolor ? a nie tak jak to jest w przypadku jaj gotowanych na miekko... zoltka sa zolte :( no i nie sa odpowiednio sypkie a tego nie lubie... kiedys zwymiotowalem po jajkach na miekko i od tamtej pory ich nie jadam :O probowalem dluzej gotowac ale to nie przynosi zadnych [...]
Witam ,mam takie pytanie odnośnie żółtek jaj. A mianowicie słyszałem że po nadmiarze żółtka są problemy ze swoim penisem. Prosiłbym o wypowiedzenie się na ten temat kogoś kto się zna Zmieniony przez - Tony007 w dniu 2010-05-23 15:27:34
Mam pytanie co takiego jest w żółtkach jaj , że np. mówi się ,że "Prawdziwy mężczyzna z rana wypija 5 żółtek(albo 5 surowych jaj , już nie pamiętam) " c w tych żółtkach takiego jest
siema mam problem : robię omlety z samego białka jaj kurzych, i nie wiem na co spożytkować żółtko tych jaj które zostaje po oddzieleniu :-( Jak macie jakieś pomysły na co się przydadzą to z góry dzięki odwdzięczę sie :-?
Witam, mam pytanie co robicie ze zbędnymi żółtkami ? }:-( Chodzi mi o to, że np. gdy robię omlet to używam powiedzmy 8 jajek z czego tylko 1 ewentualnie 2 żółtka. Zostaje mi wtedy 6 żółtek i nie wiem co z nimi zrobić, jakieś pomysły, rady ? :-D